Așadar, tu și partenerul tău ați decis să vă întemeiați o familie. Odată luată decizia și după ce emoția și entuziasmul depășesc nesiguranța acestei schimbări, vine momentul discuției despre fertilitate.
Probabil știi că, la fiecare ciclu, un cuplu sănătos și cu fertilitate normală are șanse de 15-25% de a concepe un bebeluș (desigur cu condiția să facă sex în zilele fertile). Dacă nu vrei să lași totul la voia norocului și a statisticilor, îți poți crește șansele de a rămâne însărcinată profitând la maxim de „fereastra ta fertilă”. Urmează câteva dintre sfaturile noastre de mai jos și nu uita să folosești și calendarul nostru de fertilitate.
Pentru a te ajuta de temperatura corpului ca să estimezi când vei fi la ovulație, trebuie să îți măsori temperatura în fiecare zi, la aceeași oră și în aceeași zonă a corpului.
La scurt timp după ovulație, temperatura bazală a corpului crește cu aproximativ jumătate de grad Celsius.
Ești cel mai fertilă cu aproximativ 2-3 zile înainte să atingi cea mai mare temperatură.
Măsurându-ți temperatura în luna în curs, poți anticipa când vei fi la ovulație în luna următoare și tot așa.
Mucoasa cervicală își modifică consistența pe parcursul ciclului.
În apropierea ovulației, devine mai apoasă, pentru a-i permite spermei să înoate ușor.
În perioada în care nu ești fertilă, este mai densă și mai lipicioasă.
Hormonii tăi suferă numeroase modificări pe parcursul ciclului menstrual.
Când nivelul de hormoni este suficient de mare încât să poată determina un rezultat pozitiv la testul de sarcină, probabil că vei avea ovulație în 24-36 de ore.
Pentru a fi mai sigură, poți cumpăra teste de ovulație (sau chiar „calculatoare” de ovulație), care măsoară concentrația de hormon luteinizant din urină.