Cu toții moștenim de la părinții noștri un set unic de cromozomi. Genele sunt cele care decid fiecare trăsătură, de la culoarea ochilor la cât de buni am putea fi la alergat. Genele stabilesc de asemenea cât de sănătoși vom fi și la ce afecțiuni suntem mai predispuși pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă genele nu decid tot.
Cercetătorii știu acum că anumite gene sunt activate sau dezactivate, în funcție de factorii de mediu – o ramură a științei cunoscută sub numele de epigenetică (din grecescul „în plus la genetică”).
Bebelușul tău pășește în viață sub forma unei singure celule cu ADN unic. Pe parcursul sarcinii, această celulă se divizează în celule noi, care se divizează fără oprire – un proces care se va repeta de câteva milioane de ori pe durata vieții copilului. ADN-ul din toate aceste celule nou create va fi identic, însă comportamentul acestor celule – adică modul în care citește corpul această „amprentă albastră” – depinde de procesul epigenetic.
De fapt, studiile recente sugerează că sănătatea copilului pe parcursul vieții este predeterminată absolut de genetică doar în proporție de 25%. Asta înseamnă că poate fi influențată pozitiv în proporție de până la 75% de interacțiunea genelor cu stilul tău de viață; de exemplu, evitând stresul sau fumatul, având o dietă bine echilibrată și menținându-te la o greutate sănătoasă. Gradul în care alimentația afectează sănătatea viitoare a copilului în acest mod constituie fundamentul cercetării pentru Programarea nutrițională din primii ani de viață (Early Life Nutritional Programming).
Poți influența starea de sănătate a bebelușului tău pe viitor având o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Când intenționezi să rămâi însărcinată, este recomandat să începi să iei un supliment de acid folic/folat, o vitamină cheie în susținerea funcțiilor importante relevante pentru sarcină.* Cerințele nutriționale de folat cresc pe perioada sarcinii și alăptării; de aceea, poate fi utilă administrarea unui supliment de folat (în completarea unei diete echilibrate și variate și a unui stil de viață sănătos) în susținerea cerințelor speciale de folat. Este recomandat să începi administrarea suplimentului cu cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinată. Este liniștitor să știi că poți avea o influență în viitorul copilului tău acordând atenție alimentației tale – pentru că sănătatea este cel mai prețios dar.
* Folatul contribuie la dezvoltarea țesutului matern, formarea sângelui și diviziunea celulară. Suplimentele de acid folic cresc nivelul de folat al mamei. Nivelul scăzut de folat al mamei reprezintă unul dintre factorii de risc în dezvoltarea defectelor de tub neural la fătul în dezvoltare. De aceea, li se recomandă femeilor un supliment zilnic de 400 µg acid folic, timp de minimum o lună înainte de și până la trei luni după concepere. S-a demonstrat științific că nivelul scăzut de folat matern este un factor de risc important pentru apariția defectelor de tub neural. În plus, alți factori, precum cei ereditari, pot crește de asemenea riscul de apariție a defectelor de tub neural.