Ce pot face să nu mă mai simt vinovată în fiecare dimineață când mă despart de copil?

Un clic pe orice forum online dedicat părinților îți va arăta că multe mame se simt vinovate când își lasă bebelușul cu altcineva. Legătura dintre tine și copilul tău este diferită de orice alt tip de relație – practic, bebelușul tău a făcut parte fizic din tine timp de nouă luni, așa că este de înțeles neliniștea ta când îl lași în grija altcuiva sau pur și simplu când trebuie să stai despărțită de el mult timp.

Există o idee bine împământenită în mintea multor persoane, izvorâtă din împărțirea tradițională a rolurilor, cum că responsabilitatea principală pentru copil îi revine în mod natural mamei mai mult decât tatălui. Nu este de mirare că, într-un sondaj derulat în 2014 pe 1.000 de părinți, 80% dintre mamele care lucrează au mărturisit că se simt vinovate că apelează la serviciile creșei/grădiniței, comparativ cu doar 39% dintre tați.

O decizie dificilă

Însă, ca în cazul multor femei, poate că și tu ai ajuns la concluzia că decizia potrivită pentru tine și familia ta este să revii la serviciu. Această decizie poate avea numeroase motive întemeiate, de la cele financiare la starea ta emoțională. Poate te simțeai izolată acasă sau îți lipsește stimularea pe care ți-o oferă munca. Asta nu înseamnă că ești o mamă rea sau că îți iubești copilul mai puțin. Nu există corect sau greșit, este o decizie strict personală.

E momentul să nu îți mai faci griji

Dacă îți faci griji că faptul că lași copilul la creșă ar putea dăuna, oprește-te. Un studiu derulat în SUA în 2010 pe mai mult de 1.000 de copii, publicat de Societatea de cercetare pentru dezvoltarea copilului, a concluzionat că, per total, integrarea copilului la creșă în primul an de viață nu are efecte negative asupra dezvoltării sociale sau intelectuale a copilului.

Există și câteva potențiale beneficii. Copiii care merg la creșă deprind mai timpuriu abilități sociale, ceea ce le sporește încrederea în ei. Totodată, s-ar putea să fie mai puțin timizi când încep școala.

Însă per total, cel mai important este ca bebelușul tău să fie fericit și iubit, iar aceste lucruri nu sunt afectate de faptul că tu lucrezi sau nu.