Numeroase femei spun că au devenit uituce pe durata sarcinii. Așa că dacă te trezești căutând cheile de la mașină mai des sau că uiți date importante, felicitări, ai sindromul „creierului de gravidă”. Iată cum stau lucrurile cu aceste momente în care memoria joacă feste:
Dovezile privind existența sindromului creierului de gravidă sunt contradictorii. Un studiu derulat în Australia a arătat că femeile însărcinate și proaspetele mămici nu prezentau o diminuare a capacităților cognitive comparativ cu femeile care nu erau însărcinate. Alt studiu de cercetare a concluzionat că femeile însărcinate au o performanță semnificativ mai slabă decât femeile care nu sunt însărcinate atunci când trebuie să își amintească de activități planificate.
Numeroși experți susțin că pierderile de memorie pe termen scurt sunt cauzate mai degrabă de modificarea punctului de concentrare și nu de modificări la nivelul creierului. Altfel spus, acum ești mai preocupată să te gândești la cel mic în loc să fii atentă unde ți-ai parcat mașina. Ups. Nu avem doar vești proaste – da, poate ești mai uitucă acum, însă alte funcții ale creierului s-au îmbunătățit. Conform unui studiu, femeile însărcinate sunt mai abile de exemplu să detecteze stimulii amenințători, comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate.
Deprivarea de somn poate avea un impact puternic asupra performanței cognitive. Dacă te chinui să dormi opt ore pe noapte – lucru valabil pentru toate femeile însărcinate – este de înțeles că ești un pic uitucă acum.
Acceptă că o vreme vei fi un pic mai uitucă și scrie liste, lasă bilețele și folosește funcția de memento a telefonului pentru a compensa. Setează un cronometru atunci când gătești și nu amâna treburile atunci când îți vin în minte – studiile arată că până și amânările pe perioade scurte pot reduce substanțial șansele de a-ți aminti să faci lucrurile respective.
Maternitatea te face mai inteligentă Nu îți face griji, îți vei recăpăta curând abilitățile intelectuale. Studiile arată chiar că volumul de materie cenușie crește în anumite zone ale creierului după naștere și că mamele se descurcă mai bine la rezolvat probleme, la gestionarea stresului și la realizarea anumitor activități care implică memoria. Abilitatea ta de a face mai multe lucruri deodată se va îmbunătăți cu siguranță dramatic după nașterea bebelușului!
* Recomandările noastre sunt generale; cum fiecare sarcină poate diferi de la o persoană la alta, te rugăm să te adresezi medicului ginecolog dacă ai întrebări sau nelămuriri.