Este clar că alăptarea îi oferă bebelușului tău cel mai bun start în viață din punct de vedere nutrițional – chiar dacă vine la pachet cu provocarea garderobei ciudate. În următoarele câteva luni, va trebui să îți adaptezi stilul vestimentar la mesele frecvente ale copilului; asta înseamnă de la sutiene pentru alăptat la bluze cu acces ușor. Asta nu înseamnă că nu mai poți fi în pas cu tendințele. Iată cum îți poți alăpta bebelușul, având grijă totodată de look-ul tău...
Un sutien bun pentru alăptat este absolut necesar pentru a-ți susține sânii și pentru a-i împiedica să se lase. În plus, acesta face alăptatul mai comod. Vei avea nevoie de cel puțin trei ca să le alternezi la spălat. Pernițele pentru sâni pot strica aspectul perfect al unei ținute; de aceea, ar trebui să optezi pentru sutiene pentru alăptat care are cupe fără țesături, pentru a crea o formă mai curată în bluzele mai strâmte. Sutienele de dormit sunt o idee bună pentru a-ți susține sânii pe timpul nopții și pentru a-i ajuta să își recapete forma după perioada de alăptare.
Pe durata sarcinii și a alăptării, majoritatea femeilor cresc câteva măsuri de cupă. Dacă ești obișnuită să îți iei haine pentru bust mic, probabil va trebui să îți adaptezi obiceiurile de shopping. Topurile cu zorzoane și detalii în jurul pieptului pot arăta prea încărcate pe un piept plin, așa că ar fi mai bine să alegi bluze simple sau decolteuri simple la baza gâtului.
Alăptarea în public poate fi dificilă chiar și dacă nu ai multe straturi de haine. Bluzele și rochiile cu nasturi în față sunt ideale pentru alăptat, iar rochiile petrecute sunt cele mai bune prietene ale unei mame ocupate! Pentru un plus de intimitate, poți purta o eșarfă stilată pe umăr.
Dacă îți permiți financiar, topurile pentru alăptat merită investiția, fie că au bretele detașabile sau sunt prevăzute cu o clapetă pe care o poți ridica sau coborî. Acestea simplifică accesul pentru alăptat, fără să îți expui restul corpului; în plus, multe arată atât de bine și în tendințe încât nu ți-ai da seama ce sunt de fapt. În prezent, le poți găsi la majoritatea firmelor de îmbrăcăminte pentru gravide.
Nu este nevoie să îți sacrifici stilul nici când vine vorba de ținut de dormit. Răsfață-te cu pijamale pentru alăptat, pentru a simplifica mesele din timpul nopții. Aceste pijamale au suporturi ascunse care pot fi desprinse la fel ca un sutien de alăptat obișnuit, pentru a-l alăpta pe cel mic fără bătaie de cap.
Nici nu îți vei da seama când sânii tăi vor reveni la mărimea anterioară. Până atunci, hidratează-i periodic (mai ales după baie sau duș) pentru a menține suplețea pielii și pentru a evita apariția vergeturilor. Dacă apar fisuri la nivelul mameloanelor sau acestea devin dureroase, cere-i farmacistei o cremă specială.
Alăptarea nu este foarte benefică doar pentru cel mic – îți poate aduce avantaje și ție. La producerea laptelui matern se ard până la 500 de calorii pe zi, ceea ce te poate ajuta să slăbești natural în lunile în care vei alăpta. Această nevoie suplimentară își poate lăsa oricum amprenta pe corpul tău, de aceea anumite cerințe nutriționale cresc pe durata alăptării. Prin urmare, este foarte important ca, pe lângă stilul de viață sănătos, să ai și o dietă variată și echilibrată. Completarea dietei cu un supliment ca FEMIBION 2®, asigurarea substanțelor nutritive corect selectate, printre care folatul și DHA (un acid gras omega-3), pot fi utile și vă pot ajuta pe tine și pe bebeluș în această perioadă.*
*În cazul DHA, femeilor însărcinate și celor care alăptează li se recomandă suplimentarea zilnică cu 200 mg DHA, pe lângă doza zilnică recomandată de acizi grași omega-3 pentru adulți (250 mg DHA + EPA). Aportul matern de omega-3 DHA contribuie la dezvoltarea normală a creierului și a ochilor fătului și a sugarului.