Dacă lucrați împreună, ca o echipă, în următoarele luni, șansele voastre de a concepe un copil vor crește simțitor. Până la urmă, e nevoie de doi oameni pentru a face un copil. Comunicarea bună este elementul cheie, desigur – de la înțelegerea detaliată a ciclului tău, până la exprimarea sinceră a sentimentelor fiecăruia. Iată cum vă puteți susține reciproc pe parcursul acestui drum:
Probabil știi când trebuie să îți vină ciclul în fiecare lună, însă zilele de ovulație pot fi mai greu de identificat. Într-un ciclu menstrual tipic, cu durată de 28 de zile, corpul produce un ovul în jurul zilei 14. Zilele în care ești cel mai fertilă sunt cele două zile dinainte și o zi după ziua 14.
Deoarece rareori se cunoaște data exactă a ovulației, intervalul zilelor 9-15 este considerat de obicei cel mai fertil. Dacă tot nu ești sigură, introdu în calendarul nostru de fertilitate prima zi a ultimului tău ciclu și va calcula el pentru tine.
După ce afli care sunt cele mai fertile zile, le poți marca în agendă și îți poți planifica serile de întâlnire corespunzător. Este important să faci sex neprotejat pe tot parcursul lunii; însă sexul neprotejat în cele mai fertile zile îți va crește clar șansele de a concepe.
Dacă încerci să rămâi însărcinată, este important să ai o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos, pentru a-ți pregăti corpul pentru sarcină. De asemenea, este recomandat să iei suplimente prenatale care conțin acid folic/folat, începând cu cel puțin o lună înainte de momentul conceperii, pentru a crește nivelul de folat din organism.*
Și nu doar tu ar trebui să fii atentă la ce mănânci în această perioadă! Obiceiurile alimentare și stilul de viață al partenerului tău vor afecta calitatea spermei sale – așa că încercați să urmați un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, și evitați alimentele procesate în favoarea carbohidraților complecși (alimente din cereale integrale, pâine din făină integrală, orez și paste integrale), proteine (carne slabă, pasăre, pește și boabe de leguminoase), lactate (lapte și iaurt) și cât mai multe fructe și legume.
Dacă obișnuiți să beți des alcool împreună, a venit momentul să reduceți cantitatea. Pe lângă faptul că privează organismul de substanțe nutritive importante, s-a demonstrat că alcoolul afectează calitatea spermei; așa că abțineți-vă împreună.
Mergând împreună devreme la culcare, vă pregătiți fizic pentru concepere – nu mai spunem că este și un mod de a spori intimitatea dintre voi. Conceperea unui copil ar trebui să fie plăcută, așa că eliminați presiunea și bucurați-vă de momentele de afecțiune.
Dacă încerci să rămâi însărcinată, este absolut normal să simți în fiecare lună o oarecare anxietate. Exprimă-ți sincer sentimentele și spune-i partenerului că ești agitată; este de preferat să faci asta în loc să te răstești la el când spune ceva greșit. Dacă nu aveți noroc luna asta, faceți ceva plăcut împreună pentru a uita de dezamăgire. Până la urmă, susținându-vă reciproc în această perioadă exersați pentru momentul în care veți deveni părinți.
* Recomandările noastre sunt generale; cum fiecare sarcină poate fi diferită de la o persoană la alta, te rugăm să te adresezi medicului ginecolog dacă ai întrebări sau nelămuriri.
*Suplimentele de acid folic cresc nivelul de folat al mamei. Nivelul scăzut de folat al mamei reprezintă unul dintre factorii de risc în dezvoltarea defectelor de tub neural la fătul în dezvoltare. De aceea, li se recomandă femeilor un supliment zilnic de 400 µg acid folic, timp de minimum o lună înainte de și până la trei luni după concepere. S-a demonstrat științific că nivelul scăzut de folat matern este un factor de risc important pentru apariția defectelor de tub neural. În plus, alți factori, precum cei ereditari, pot crește de asemenea riscul de apariție a defectului de tub neural.