După ce trece entuziasmul veștii că ești însărcinată, primele săptămâni de sarcină pot fi o adevărată provocare. Pe lângă simptomele enervante precum grețurile de dimineață și oboseala, se mai adaugă stresul că trebuie să ascunzi semnele sarcinii – ceva ce fac numeroase femei până la ecografia de 12 săptămâni care confirmă că sarcina este sănătoasă. Îți oferim câteva sfaturi pentru a trata discret cele mai evidente simptome...
Cu toții ne simțim obosiți din când în când; însă, când ești însărcinată, este o senzație de epuizare fizică mai accentuată. Deși este de înțeles, având în vedere cerințele suplimentare pe care le aduce sarcina asupra corpului, poate fi mai dificil dacă lucrezi. Încearcă să îți refaci nivelul de energie, dormind cât de mult poți când nu ești la serviciu; de exemplu, trage un pui de somn imediat ce ajungi acasă și mergi la culcare devreme, după ce iei cina. La sfârșit de săptămână, răsfață-te cu micul dejun în pat și ridică-ți picioarele ori de câte ori ai ocazia. Știm, viața va fi un plic plictisitoare în următoarele 12 săptămâni, însă nivelul de energie va reveni la normal în trimestrul doi.
Deși bebelușul este cât un bob de fasole în primele săptămâni, s-ar putea să simți totuși că pantalonii te strâng. Acest lucru se datorează în mare parte efectelor hormonului de sarcină, progesteron; acesta, pe lângă faptul că întreține mucoasa uterului, relaxează mușchii netezi din corp. Unul dintre efectele acestuia este încetinirea sistemului digestiv și producția unei cantități mai mari de gaze. Ar fi recomandat să bei apă suficientă și să mănânci mai multe fibre (precum fibre din tărâțe de ovăz). Poți apela și la un prelungitor de fermoar pentru a te simți mai lejer până când decizi să investești într-o pereche de blugi de gravidă.
Urinarea mai frecventă este obicei unul dintre primele semne de sarcină și se poate manifesta încă din primele șase săptămâni. Aceasta este cauzată de efectul hormonilor de sarcină asupra rinichilor, care face ca vezica să se umple mai frecvent. Te vei trezi probabil noaptea ca să mergi la toaletă; însă adevărata provocare sunt drumurile regulate la toaletă când ești la serviciu. Poți reduce nevoia de a merge la toaletă evitând băuturile cu efect diuretic, precum cafea, ceai și alcool (pe care ar trebui să le eviți oricum în această perioadă); când mergi la toaletă, înclină-te în față pentru a goli complet vezica.
Grețurile lovesc de obicei prin săptămâna a șaptea. Deși sunt un semn bun că organismul tău produce hormoni pentru o sarcină sănătoasă, pot fi destul de nesuferite. Mai ales când nici nu poți să arăți că te simți rău. Senzația de greață este declanșată de obicei de glicemia scăzută; așa că te-ar putea ajuta să mănânci puțin și des. Mănâncă micul dejun imediat ce te trezești și ține la îndemână biscuiți sărați și nuci (sau orice altceva tolerează stomacul tău) pentru a ciuguli pe parcursul zilei. Și, cel mai important, nu uita că starea de rău trece. Numeroase femei încep să se simtă bine din nou în al doilea trimestru – până atunci, toată lumea va afla că ești însărcinată și vei avea parte de susținere!