Este alăptarea opțiunea potrivită pentru mine?

Alăptarea are foarte multe avantaje, atât pentru sănătate cât și din motive practice, însă decizia nu este întotdeauna simplă. Iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare înainte să iei o decizie.

Este benefică pentru bebeluș

Nu se poate ignora faptul că numeroase organizații importante din domeniul sănătății, inclusiv Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, Academia Americană de Pediatrie și Organizația Mondială a Sănătății, recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni de viață.

Există argumente întemeiate în acest sens: pe lângă avantajul nutrițional oferit de concentrația și compoziția laptelui matern, perfect pentru bebeluș, acesta conține anticorpi care asigură protecție împotriva infecțiilor și a alergiilor. De asemenea, este mai ușor de digerat; de aceea, bebelușii alăptați au mai rar gaze și diaree și sunt mai puțin predispuși la constipație. În plus, studiile arată că bebelușii alăptați sunt mai puțin predispuși la obezitate în copilărie și la vârstă adultă.

Este benefică și pentru mămici

Pe lângă faptul că laptele matern este gratuit, gata pregătit și la temperatura potrivită, nu vei mai pierde timp cu sterilizarea biberoanelor și prepararea laptelui praf..

Și mai bine, alăptarea te ajută să revii la forma dinainte să rămâi însărcinată. Producția hormonului răspunzător de secreția laptelui, oxitocina, îți ajută uterul să revină la dimensiunea normală; în plus, procesul în sine consumă un număr impresionant de 500 de calorii suplimentare pe zi – în timp ce stai practic! Și veștile bune nu se opresc aici: există studii care sugerează că diminuează într-o oarecare măsură riscul de dezvoltare a cancerului mamar sau ovarian.

Nu este întotdeauna simplu

Însă alăptarea poate aduce provocări. Dacă, dintr-un oarecare motiv, bebelușul tău întâmpină probleme în a se alimenta, producția ta de lapte ar putea fi afectată, deoarece cantitatea de lapte produsă este direct proporțională cu cererea.

Însă unul dintre principalele motive pentru care femeile decid să nu mai alăpteze este disconfortul fizic cauzat de mameloanele dureroase, crăpate, canalele blocate sau infecțiile. Pe perioada sarcinii, poți studia tehnici de alăptare pentru a afla ce poți face ca să eviți astfel de probleme după nașterea bebelușului. Dacă aceste probleme persistă, poți apela la ajutorul moașei sau al specialistului în alăptare.

Sunt câteva situații în care nu ar trebui să alăptezi, cum ar fi dacă suferi de boli grave precum infecție HIV, tuberculoză sau anemie severă sau dacă urmezi tratament cu medicamente care pot afecta calitatea laptelui. Dacă ai dubii, consultă medicul.

Luarea deciziei

Dacă te lupți cu alăptarea, iar stresul și anxietatea îți afectează starea emoțională, alimentația cu biberonul poate fi o opțiune.

Ai putea simți și că alăptarea te leagă prea tare de o rutină, mai ales dacă intenționezi să te întorci la serviciu curând. Printre avantajele alimentației cu biberonul se numără și faptul că partenerul tău se poate implica mai mult și nu trebuie să îți faci griji că tot ce mănânci ajunge la bebeluș.

După ce te gândești bine și iei o decizie, să nu te simți vinovată. Bebelușul tău se va dezvolta foarte bine și hrănit cu lapte praf și, contrar credinței populare, legătura voastră nu va fi afectată.

Ține-ți bebelușul în brațe, privește-l în ochi și vorbește-i blând când îl hrănești. A fi părinte înseamnă mai mult decât alăptare, iar copilul tău îți va răspunde la dragostea pe care i-o oferi.

* Recomandările noastre sunt generale; cum fiecare sarcină diferă de la o persoană la alta, te rugăm să te adresezi medicului ginecolog dacă ai întrebări sau nelămuriri.