Este normal să îmi doresc să petrec timp singură în primele săptămâni după nașterea bebelușului

După starea de euforie extraordinară de după nașterea bebelușului, probabil că ai revenit destul de repede cu picioarele pe pământ. Nu îți face griji – este ceva perfect normal în cazul proaspetelor mămici. Acest lucru este cauzat parțial de scăderea numărului de hormoni de sarcină, ceea ce îți afectează dispoziția, și parțial de faptul că a fi proaspătă mămică este o provocare destul de mare în primele zile.

Nu este o nimica toată să încerci să creezi o rutină de hrănire, să înveți să înțelegi de ce plânge cel mic și să accepți responsabilitățile care îți revin ca părinte – toate asociate cu mai puțin somn – așa că
felicită-te pentru fiecare reușită.

Oricât de minunat ar fi ghemotocul tău, este perfect de înțeles dacă îți dorești un pic de timp pentru tine în această fază, așa că în mod clar nu ai de ce să te simți vinovată.

Benefic pentru fiecare dintre voi

De fapt, un pic de timp doar pentru tine face bine întregii familii. Dacă te simți odihnită, vei avea mai multă energie și te vei ocupa mai bine de cel mic, pentru a profita amândoi la maxim de acest timp special după ce ajungeți să vă cunoașteți mai bine.

Reconectarea cu tine însăți în absența bebelușului este importantă pentru sănătatea ta emoțională și pentru respectul de sine – și dacă tu ești fericită și simți că deții controlul, cel mai probabil și bebelușul tău va fi fericit. De asemenea, acest timp îl poate ajuta pe cel mic să lege relații cu alți membri apropiați ai familiei.

Cum să găsesc timp pentru mine

Stabilește cu partenerul perioade regulate când poate rămâne singur cu bebelușul – de exemplu, vreo două ore când vine de la serviciu sau la sfârșit de săptămână. Timpul petrecut împreună îi va ajuta să se cunoască, ceea ce te va ajuta în îngrijirea copilului pe termen lung și va întări familia.

Începe prin a profita de perioade scurte în fiecare zi, în care să îți urci picioarele pe canapea, să citești o revistă sau o carte, să asculți muzică sau să urmărești un episod din serialul preferat – orice îți face cu ochiul.

La început probabil că te vei simți mai bine să fii în apropiere, poate într-o cameră diferită din casă. Apoi, pe măsură ce tu și bebelușul vă obișnuiți, poți crește durata acestor pauze în unele zile, dacă dorești – de exemplu dacă vrei să te vezi cu o prietenă sau să ieși la plimbare sau la cumpărături într-o după-amiază.

Planifică dinainte pentru a avea activități pe care le aștepți cu drag, precum cursuri periodice de yoga sau mersul săptămânal la cinema. De asemenea, dacă stai aproape de rude apropiate, întreabă-le dacă doresc să te ajute – majoritatea bunicilor, mătușilor și unchilor sunt încântați să se implice.

Însă, cel mai important, să nu cazi în capcana de a folosi „timpul pentru mine” pentru a spăla rufe sau pentru a face treburi casnice. Ar trebui să fie răsfățul tău. Până la urmă, îl meriți!

* Recomandările noastre sunt generale; cum fiecare sarcină poate să difere de la o persoană la alta, te rugăm să te adresezi medicului ginecolog dacă ai întrebări sau nelămuriri