Întrebări frecvente

Întrebări și răspunsuri

Ce pot face pentru a-mi pregăti corpul pentru sarcină?

Studiile arată că sănătatea fizică și mintală, stilul de viață și nutriția unei mame pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării bebelușului. De aceea, cel mai important lucru pe care îl poți face înainte de a concepe este să te asiguri că ești sănătoasă, că ai un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată și hrănitoare. Iată câteva modalități prin care să îți pregătești corpul:

  • Discută cu medicul despre planificarea unei sarcini
  • Dacă fumezi, este important să te lași. Pentru sfaturi și asistență, vizitează www.nhs.uk/smokefree  
  • Redu consumul de alcool
  • Menține-ți o greutate sănătoasă, urmând o dietă echilibrată
  • Menține-te în formă fizică
  • Programează o vizită la dentist
  • Evită pe cât posibil toxinele din mediul înconjurător
  • Dacă îți faci griji despre boli ereditare din familia ta, discută cu medicul generalist despre consilierea genetică

În plus, este important să începi să iei un supliment de acid folic/folat - precum Femibion 1®*- în completarea unei diete variate, pentru a-ți pregăti corpul pentru sarcină, crescând nivelul de folat din corp. Administrarea unui supliment de acid folic înainte de a rămâne însărcinată te poate ajuta încă de la început, pentru a atinge nivelul de folat de care ai nevoie.

Nu uita că, dacă suferi de o afecțiune medicală deosebită, de exemplu dacă iei tratament pentru epilepsie, trebuie să consulți medicul, deoarece ar putea fi necesară creșterea dozei zilnice de acid folic.

* Administrarea unui supliment de acid folic crește nivelul de folat al mamei. Nivelul scăzut de folat al femeii însărcinate reprezintă unul dintre factorii de risc în dezvoltarea defectelor de tub neural la fătul în dezvoltare. De aceea, li se recomandă femeilor un supliment zilnic de 400 µg acid folic, timp de minimum o lună înainte de și până la trei luni după concepere. S-a demonstrat științific că nivelul scăzut de folat matern este un factor de risc important pentru apariția defectelor de tub neural. Alți factori, precum cei ereditari, pot crește de asemenea riscul de apariție a defectelor de tub neural.

Care sunt zilele mele cele mai fertile?

Există câteva metode prin care poți afla lunar când produci un ovul fertil. Una din cinci femei manifestă o durere ușoară la ovulație; așa că dacă te numeri printre acestea, identifică data respectivă din fiecare lună și încearcă să faci sex câteva zile înaintea acestei date.

Practic, există șanse de concepere cu aproximativ două zile înainte de ovulație și până la o zi după. Deoarece nu se cunoaște data exactă a ovulației, zilele 9-15 din ciclul menstrual al unei femei (la un ciclu normal de 28 de zile) sunt considerate „fertile”. Asigură-te că faci sex neprotejat regulat în această perioadă, crescând astfel probabilitatea fertilizării. Dacă tu și partenerul tău sunteți sănătoși și fertili, există o probabilitate de 15-25% să concepeți. Pentru mai multe informații, consultă infograficul nostru pentru a identifica zilele tale cele mai fertile și folosește calendarul nostru de fertilitate pentru a monitoriza mai ușor aceste perioade.

Pot rămâne însărcinată imediat ce renunț la pilulele anticoncepționale?

Din punct de vedere medical, nu există niciun motiv contrar. Nouă din zece femei revin la ciclul normal după o întârziere de aproape două săptămâni; poate fi nevoie însă de mai mult timp pentru reluarea ovulației. Așadar, nu uita să începi să iei un supliment de acid folic/folat cu minimum o lună înainte să planifici să rămâi însărcinată.*

Dacă tot nu îți vine ciclul după trei-patru luni de la întreruperea anticoncepționalelor, este important să mergi la medic pentru a confirma că nu există probleme medicale.

* Administrarea unui supliment de acid folic crește nivelul de folat al mamei. Nivelul scăzut de folat al femeii însărcinate reprezintă unul dintre factorii de risc în dezvoltarea defectelor de tub neural la fătul în dezvoltare. De aceea, li se recomandă femeilor un supliment zilnic de 400 µg acid folic, timp de minimum o lună înainte de și până la trei luni după concepere. S-a demonstrat științific că nivelul scăzut de folat matern este un factor de risc important pentru apariția defectelor de tub neural. Alți factori, precum cei ereditari, pot crește de asemenea riscul de apariție a defectelor de tub neural.

De ce joacă alimentația un rol important în planificarea unei sarcini?

În primul rând, o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos reprezintă fundamentul conceperii. De asemenea, acordă o atenție deosebită în această perioadă pentru a-ți asigura un aport adecvat de substanțe nutritive în general.

Studiile arată că femeile la vârstă fertilă nu beneficiază de aportul zilnic recomandat al anumitor substanțe nutritive, precum folatul sau fierul. Poți afla mai multe despre ce tipuri de alimente trebuie să mănânci citind aici articolul nostru „Cum îmi pot asigura substanțele nutritive potrivite pentru a mă pregăti pentru sarcină?”.

Când ar trebui să încep să iau un supliment de acid folic/folat?

Este important chiar și înainte să rămâi însărcinată să acorzi o atenție deosebită asigurării unui aport adecvat de acid folic/folat. Legumele cu frunze verzi, drojdia și produsele din făină integrală sunt principalele surse de folat; însă, deși unele alimente conțin folat, se recomandă administrarea unui supliment de acid folic/folat* (400 µg pe zi) cu cel puțin o lună înaintea conceperii, în completarea unei diete variate și echilibrate și a unui stil de viață sănătos.

*Administrarea unui supliment de acid folic crește nivelul de folat al mamei. Nivelul scăzut de folat al femeii însărcinate reprezintă unul dintre factorii de risc în dezvoltarea defectelor de tub neural la fătul în dezvoltare. De aceea, li se recomandă femeilor un supliment zilnic de 400 µg acid folic, timp de minimum o lună înainte de și până la trei luni după concepere. S-a demonstrat științific că nivelul scăzut de folat matern este un factor de risc important pentru apariția defectelor de tub neural. Alți factori, precum cei ereditari, pot crește de asemenea riscul de apariție a defectelor de tub neural.

De ce primul trimestru de sarcină este atât de sensibil?

Toate organele bebelușului se formează în primele 12 săptămâni. După această perioadă, bebelușul este complet formate însă trebuie să crească. Din acest motiv, riscul de a-i face rău copilului este deosebit de ridicat între zilele 14 și 55 de după concepere. După implantarea ovulului fertilizat în uter, sistemul bebelușului se conectează la corpul tău prin intermediul placentei. Deși placenta este concepută să împiedice substanțele nocive să ajungă la bebeluș, anumite substanțe precum medicamente, nicotină, medicație și alcoolul pot trece totuși de acea barieră și pot opri dezvoltarea normală a organelor. Din nefericire, acestea pot conduce la anomalii fizice și avort spontan. De aceea este cu atât mai important să eviți substanțele nocive pe toată perioada sarcinii și până la înțărcare.

Până și mirosul parfumului meu îmi face rău! De ce?

Hormonii de sarcină îți intensifică simțul mirosului, așa că este posibil să observi că nasul tău este deosebit de sensibil în primele săptămâni. Mirosurile neplăcute pot provoca stare de greață însă chiar și aromele care își plăceau înainte, cum ar fi parfumul tău preferat, îți pot părea brusc dezgustătoare.

Este de asemenea posibil ca mirosul și gustul intensificate să fie modul prin care corpul o ajută pe viitoarea mămică să se ferească de substanțele nocive pentru bebeluș. Mâncarea stricată, de exemplu, cu miros care repugnă, și mirosul de cafea, vin, bere și țigări pot fi insuportabile. Da, este enervant, dar, dacă stai să te gândești, este și inteligent.

Sunt ridicol de plângăcioasă. Este normal?

Da! Absolut. Schimbările de dispoziție sunt un efect secundar perfect normal al sarcinii, cauzate de toți hormonii excesivi care îți tropăie prin corp. Acum te simți extaziată la gândul că îți vei ține bebelușul în brațe, după o clipă plângi că nu îți găsești cheile de la mașină.

Oamenii din jur ar putea să se simtă un pic confuzi; explică-le că ești mai sensibilă acum și vor înțelege. Lipsa somnului poate afecta de asemenea dispoziția, așa că ai grijă să dormi cel puțin opt ore pe noapte și, dacă este posibil, încearcă să mai ațipești ziua.

Voi vedea la ecografie dacă bebelușul meu este băiat sau fată?

Dacă vrei să afli sexul bebelușului, acest lucru este posibil mergând la ecografie în al doilea trimestru. Însă o ecografie nu este întotdeauna clară. Dacă bebelușul stă cu spatele la ecran sau se mișcă prea mult, poate fi dificilă stabilirea sexului bebelușului.

Pot lua supliment de acid folic mai mult de 3 luni?

Desigur că poți lua supliment de acid folic mai mult de 3 luni, deoarece acidul folic contribuie la diferite funcții ale corpului importante pentru sarcină după primul trimestru. Știm că un nivel adecvat de folat sau un aport adecvat de acid folic în primul trimestru de sarcină joacă un rol în dezvoltarea tubului neural al bebelușului.* După săptămâna 12, toate organele bebelușului sunt complet formate, însă cerințele tale nutriționale de folat rămân ridicate pe toată perioada sarcinii și cât timp alăptezi. În această perioadă, poate fi util să continui să iei un supliment în completarea unei diete variate și echilibrate Folatul contribuie la dezvoltarea țesutului matern, inclusiv creșterea placentei și formarea normală a sângelui și diviziunea celulară normală.

*Administrarea unui supliment de acid folic crește nivelul de folat al mamei. Nivelul scăzut de folat al femeii însărcinate reprezintă unul dintre factorii de risc în dezvoltarea defectelor de tub neural la fătul în dezvoltare. De aceea, li se recomandă femeilor un supliment zilnic de 400 µg acid folic, timp de minimum o lună înainte de și până la trei luni după concepere. S-a demonstrat științific că nivelul scăzut de folat matern este un factor de risc important pentru apariția defectelor de tub neural. Alți factori, precum cei ereditari, pot crește de asemenea riscul de apariție a defectelor de tub neural.

De ce poftesc femeile însărcinate adesea la mâncăruri sărate?

Să nu te surprindă dacă te trezești gândindu-te la chipsuri și popcorn sărat. Însă există și alte modalități de a-ți face pofta de sărat fără să te îndopi cu chipsuri sărate. Anșoa, marmite (pastă pe bază de drojdie) și castraveciorii murați conțin cantități mari de sare.

Poftele mele alimentare sunt atât de puternice încât mă tem că voi lua mult în greutate!

Nu ești singura îngrijorată de acest aspect; încearcă însă să te abții şi să nu mănânci prea mult. Din păcate, pe lângă faptul că nu îți potolesc pofta de mâncare, alimentele dulci îți ridică prea brusc nivelul glicemiei în sânge și conduc la eliberarea unei cantități mai mari de insulină, urmată de o prăbușire a nivelului de energie.

Cheia stă în menținerea glicemiei la niveluri cât mai stabile posibil, evitând carbohidrații rafinați (alimente grele, care conțin zahăr) și consumând pâine din făină integrală, orez și paste integrale, deoarece acestea conțin carbohidrați complecși. Așadar, există alte opțiuni bune de luat în considerare.

Dacă pur și simplu nu te poți abține de la ceva dulce, cel mai bine îl prepari singură – un smoothie de căpșuni (preparat cu lapte, banane, avocado și căpșuni), de exemplu, o mână de fructe uscate sau un bol de iaurt grecesc cu un pic de miere. Mâncatul des și câte puțin poate ajuta de asemenea la menținerea glicemiei la un nivel stabil; vei observa că astfel ții și grețurile de dimineață sub control.

Nu mănânc produse lactate – cum mă pot asigura că primesc suficient calciu?

Produsele lactate precum laptele și iaurtul oferă o cantitate potrivită de calciu (dar și proteină și vitamina B12), însă acestea nu sunt singura sursă - anumite legume conțin cantități semnificative din această substanță minerală; de exemplu: napul, feniculul și spanacul. Nucile (de ex. arahidele, fisticul) și semințele (precum semințele de mac sau susan) sunt de asemenea surse importante de calciu, iar apa minerală îmbogățită cu calciu te poate ajuta de asemenea să îți acoperi cerințele zilnice.

O dietă vegetariană poate avea efecte negative asupra sarcinii?

O dietă care nu conține carne, însă include proteine animale, precum ouă, lactate și pește (dacă ești adepta unei diete vegetariene cu pește) este absolut în regulă. Poate fi însă util să iei și un supliment de vitamine și minerale, pentru a susține aportul nutrițional din minerale cheie, inclusiv fier, iod, zinc și calciu, care ar putea fi prezente în cantități mici într-o dietă vegetariană. Dieta vegetariană (care nu conține deloc produse animale) nu este recomandată pe parcursul sarcinii, deoarece ar putea fi dificil pentru organism să obțină suficientă vitamina B12, prezentă doar în alimentele de origine animală. Vitamina D, fierul și calciul pot fi de asemenea problematice în cazul veganilor, deoarece este mai dificilă obținerea aporturilor adecvate de substanțe nutritive.

De ce este îngrijirea dentară atât de importantă pe parcursul sarcinii?

Sângerarea gingiilor este mai frecventă pe parcursul sarcinii ca urmare a hormonilor de sarcină și a fluxului sanguin intensificat la nivelul gingiilor. Din păcate, crește riscul de dezvoltare a bolii gingivale (gingivită). Pe lângă faptul că afectează dinții, există tot mai multe dovezi că boala gingivală este asociată cu un risc crescut de avort spontan. Astfel, este cu atât mai important să ai grijă de dinții și gingiile tale pe parcursul sarcinii.

Pe lângă evitarea alimentelor care conțin zahăr, este important să te speli pe dinți după fiecare masă (de cel puțin trei ori pe zi, câte două minute de fiecare dată). Dacă nu ai posibilitatea să te speli pe dinți imediat după fiecare masă, poate fi o alternativă să mesteci gumă fără zahăr.

Guma fără zahăr contribuie la neutralizarea acizilor care formează placa bacteriană. Efectul benefic se obține după ce mesteci gumă timp de cel puțin 20 de minute, imediat după ce mănânci sau bei ceva. Este întotdeauna important să ai o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos.

Dacă ai grețuri de dimineață și vărsături, așteaptă jumătate de oră înainte de a te spăla pe dinți și începe prin a-ți clăti gura cu apă simplă. Dacă este imposibil să te speli pe dinți, apa de gură poate fi cea mai bună opțiune până când se ameliorează starea de greață.

Cât de periculoasă este utilizarea telefonului mobil pe parcursul sarcinii?

Nu există dovezi care să sugereze că radiațiile electromagnetice produse de telefoanele mobile cauzează un număr mai mare de defecte congenitale sau complicații pe parcursul sarcinii. Este posibil ca peste 20 de ani să avem alte informații, însă în prezent nu există dovezi că telefonul mobil reprezintă un risc pentru făt. Dacă ești îngrijorată, poți reduce la minimum expunerea la radiație, evitând conversațiile frecvente sau excesiv de lungi sau folosind un dispozitiv hands-free.

Am fost foarte stresată astăzi la serviciu. Oare acest lucru i-a dăunat bebelușului?

Stresul ridicat nu este bun niciodată, însă cu atât mai puțin când ești însărcinată. Acestea fiind spuse, stresul este foarte dificil de măsurat, așa că este imposibil de spus când l-ar putea afecta pe bebeluș. De asemenea, este imposibil să eviți complet tensiunea în următoarele nouă luni – de fapt, dacă încerci să faci asta, probabil că te vei stresa și mai mult! Consideră ziua de azi un semn că ar putea fi necesar să reduci volumul de muncă și, dacă este necesară, să discuți cu șeful tău. Între timp, fără îndoială că bebelușul poate face față unei zile proaste, așa că încearcă să te relaxezi.

Am rămas însărcinată, mai pot face sport?

Doar pentru că ai rămas însărcinată, nu înseamnă că nu trebuie să mai faci sport. De fapt, cât timp ești sănătoasă și nu există complicații medicale, poate fi extrem de benefic să rămâi activă pe tot parcursul sarcinii. Află mai multe în articolul nostru „Pot continua să fac sport chiar dacă sunt însărcinată?” aici

Trebuie să renunț la alergat pentru că am rămas însărcinată?

Dacă ești sănătoasă fizic, poți continua să alergi atâta timp cât te simți confortabil. Unele femei aleargă până înainte să nască. Majoritatea femeilor, inclusiv alergătoarele active, descoperă că nivelul de energie începe să scadă aproape de 20 de săptămâni, așa că alergarea poate fi prea extenuantă. În acest caz, este o idee bună să înlocuiești alergarea cu mersul ritmat sau pur și simplu cu plimbări.

Indiferent de tipul de exerciții pe care alegi să le faci, poartă o pereche de pantofi sport cu talpă cu susținere adecvată și bine căptușiți – hormonul de sarcină relaxină oferă flexibilitate articulațiilor și ligamentelor pe parcursul sarcinii, crescând riscul de rănire.

Păstrează un ritm confortabil și, atât tu, cât și bebelușul, veți avea beneficii.

Articole recomandate pentru tine