Pot continua să fac sport chiar dacă sunt însărcinată?

Este minunat că deja faci mișcare și că îți dorești să continui acest obicei. Mișcarea și exercițiile sunt benefice atât pentru tine cât și pentru bebeluș; dacă ești sănătoasă și ai o sarcină normală, nu ai de ce să renunți la sport.

Exercițiile fizice îți vor oferi mai multă energie, te vor ajuta să dormi mai bine și vor reduce riscul de apariție a problemelor asociate sarcinii, precum durerea de spate, hipertensiunea arterială și diabetul gestațional. De asemenea, îți va crește rezistența și capacitatea fizică, aspecte utile pentru travaliu; în plus, ești mai puțin predispusă să iei mult în greutate.

Și pentru că îți îmbunătățește circulația, bebelușul va beneficia de o oxigenare mai bună, ceea ce este grozav pentru starea lui de sănătate generală.

Care sunt cele mai sigure opțiuni?

Cele mai sigure opțiuni, mai ales pe măsură ce sarcina avansează, sunt activitățile cu impact scăzut, precum mersul, înotul, aerobicul acvatic și indoor cyclingul, care îți antrenează inima și musculatura, dar nu îți forțează încheieturile. Yoga și stretchingul sunt de asemenea recomandate; dacă mergi la ore de fitness, spune-i instructorului că ești însărcinată. Sau și mai bine, caută un curs dedicat special femeilor însărcinate.

Pe durata sarcinii, schimbările hormonale cresc flexibilitatea articulațiilor, acestea devenind mai predispuse la răniri; de aceea, exercițiile cu impact ridicat trebuie tratate cu precauție. Acestea fiind spuse, dacă obișnuiești să alergi și ai încheieturi puternice, probabil că vei putea continua alergatul, însă este important să te oprești dacă apar probleme.

Riscul să cazi este de asemenea mai ridicat deoarece centrul tău de greutate se mișcă, afectându-ți echilibrul. De aceea, este recomandat să eviți sporturile potențial periculoase precum călăritul, mersul cu bicicleta pe munte sau schiatul în coborâre, deoarece o căzătură puternică îi poate face rău bebelușului. De asemenea, nu sunt recomandate sporturile de contact precum kickboxing, judo sau squash.

Exagerez?

Atunci când faci exerciții, ar trebui să poți purta o conversație fără să ți se taie respirația. Dacă rămâi fără aer, oprește-te din ce faci deoarece ar putea afecta cantitatea de oxigen care ajunge la bebeluș.

Oprește-te întotdeauna dacă începi să te simți epuizată sau ai o stare de rău și încearcă să eviți să te încălzești excesiv deoarece îți poate cauza amețeli. Când ești însărcinată, corpul tău se încinge mai ușor așa că ai grijă să bei suficientă apă și consultă medicul dacă ești îngrijorată sau ai dubii legate de vreun aspect.

* Recomandările noastre sunt generale; cum fiecare sarcină poate diferi de la o persoană la alta, te rugăm să te adresezi medicului ginecolog dacă ai întrebări sau nelămuriri.