Sarcina pe săptămâni

Află cum evoluează bebelușul tău. Cu ajutorul acestui calendar îl poți urmări cum se dezvoltă în fiecare săptămână și poți descoperi lucruri fascinante despre sarcina ta.

Selectează săptămâna de sarcină în care te afli și vei afla totul despre tine și despre cel mic.



Săptămâna 3

Despre bebelușul tău

Prima formă pe care o are bebelușul tău este cea de zigot. Un spermatozoid a străpuns membrana ovulului și l-a fertilizat, formând astfel zigotul. Acesta are 46 de cromozomi: 23 de la tine și 23 de la tată. Cromozomii vor determina astfel trăsăturile lui fizice, dar și partial, personalitatea și inteligența lui.

În acest moment, micuțul este doar un ghem de sute de celule care se multiplică continuu. Celulele care urmează să se transforme în placentă produc hormonul sarcinii, gonadotropină corionică umană, care oprește ovarele din producția de ovule și stimulează să crească secreția de estrogen și progesteron.

Cel mic este protejat de lichidul amniotic, dar trebuie să începi să îl protejezi și tu.

Despre tine

Crearea și dezvoltarea unei vieți este cel mai frumos proces din lume și este un moment unic pentru o femeie! Noi suntem aici cu tine.

Primul lucru: menstruația este deja „întârziată” și acesta este un semn că ai putea să faci un prim test de sarcină. Oricare ar fi rezultatul, repetă testul după o săptămână, în cazul în care tot nu ai menstruație.

Dacă testele au fost pozitive, este timpul să apelezi la vitamine prenatale, care conțin acid folic, pentru a diminua riscul de anomalii congenitale care pot apărea. Recomandăm Femibion sarcină sănătoasă 1, ca supliment la o dietă sănătoasă. Totul, aici: http://www.femibion.ro/femibion1.

...

Săptămâna 4

Despre bebelușul tău

Apare bebe!
Lungime: 0.1 cm
Este începutul perioadei embrionare. Cel mic a evoluat de la zigot la blastocit și s-a separat în două grupuri de celule. Cel interior devine ulterior embrion, iar cel exterior va deveni sursă de hrană și protecție a embrionului. El este cel mai vulnerabil în această perioadă.

Placenta formează tunele spre vasele de sânge din mucoasa uterină pentru a se pregăti de momentul dezvoltării sale complete, în care placenta va fi puntea de legătură dintre oxigen, nutrienți și bebeluș.

Până când placenta este completă, funcția de nutriție este asigurată de sacul vitelin, care se află în sacul amniotic alături de embrion și de fluidul amniotic.

Din acest moment, bebelușul este dependent de modul tău de viață și de nutriție. Este foarte importantă respectarea unui regim alimentar sănătos, alcătuit din fructe şi legume; o alimentație bogată în acid folic, vitamine, calciu și fier. Gândește-te că fiecare lucru pe care tu îl consumi, ajunge și la copilul tău. Când tu ești sănătoasă, și bebele tău este sănătos.

Despre tine

Vor apărea niște simptome similare cu cele menstruale — pete de sânge pe lenjeria intimă, balonare, sâni sensibili și umflați. Este perfect normal! Copilașul începe să crească și simptomele acestea sunt modul uterului de a anunța acest lucru.

Pentru a fi sigură că nu este doar menstruația, fă un test de sarcină. Dacă rezultatul este pozitiv, acesta este momentul ideal să faci o programare la medic și să te bucuri de vestea cea mare.

...

Săptămâna 5

Despre bebelușul tău

Lungime: a evoluat de la un bob de mac, la unul de muștar (și are aspectul unui mormoloc)

Corpul bebelușului tău este format din trei țesuturi:

1. Ectoderm – va forma sistemul nervos, părul, pielea, unghiile, glandele mamare, glandele salivare și smalțul dinților.

2. Mezodem – din care se vor naşte sistemul muscular, scheletic și circulator.

3. Endoderm – care formează organele interne ale copilului.

Despre tine

Unele simptome pot fi neplăcute, precum sâni dureroși, oboseală, urinare frecventă și greață. Altele, sunt semnul creării unei vieți. Vei fi entuziasmată, fericită, nerăbdătoare, poate vei începe să te gândești deja la nume.

Ar fi ideal să reușești să treci peste aceste disconforturi și să faci exerciții fizice. O mămică relaxată este o mămică fericită.

...

Săptămâna 6

Despre bebelușul tău

Lungime: 0.2 cm

Totul începe să prindă contur! Nasul, nările și urechile sunt primele care încep să se definească.

Inima îi bate din ce în ce mai puternic, cu o frevență de 100–160 bătăi pe minut, semn că este sănătos și nerăbdător să te întâlnească.

Cel mai important eveniment din această săptămână este faptul că se închide tubul neural, care leagă creierul de măduva spinării. Au apărut muguri, care ulterior se vor dezvolta în plămâni, mâini, picioare.

Sângele circulă deja prin corpul lui, intestinele se dezvoltă și se formează glanda pituitară.

Despre tine

Deja te pregătești să alăptezi! Sânii se vor simți grei și va fi un disconfort în continuare. Simțul mirosului și al gustului sunt mult mai accentuate și de aici pornesc vestitele „pofte”.

...

Săptămâna 7

Despre bebelușul tău

Lungime: 0.3–0.7 cm, cam cât un bob de afină

Bebelușul tău are acum un cap uriaș, prin comparație cu restul corpului. Îi poți admira fața, membrele inferioare și superioare, care sunt în continuă creștere, și ochii, care arată ca niște pete de culoare închisă.

Ambele emisfere ale creierului se dezvoltă rapid. Cel mic este deja un geniu.

Despre tine

Uterul este de două ori mai mare acum. Ai cu 10% mai mult sânge decât la începutul sarcinii, și treptat vei ajunge la 40–45% mai mult volum. Grețurile continuă să persiste până în săptămâna 14, așa că fii pregătită.

În această săptămână ar fi de preferat să mergi la un consult prenatal pentru a fi sigură de sănătatea ta și a bebelușului tău.

...

Săptămâna 8

Despre bebelușul tău

Lungime: 1.25 cm, cam cât o coacăză

Degețelele acelea micuțe și drăgălașe au început să apară. Căile respiratorii și organele interne sunt în continuă dezvoltare, iar celulele nervoase au format sistemul nervos primitiv.

Acum este cel mai sigur moment să împărtășești vestea cea mare! Iar după o vizită la medic, poți chiar să le arăți și prima ecografie cu cel mic!

Despre tine

Nu te feri să mergi la baie. Uterul pune din ce în ce mai multă presiune pe vezica urinară și cauzează urinarea mai frecventă.

Alimentația sănătoasă este în continuare extrem de importantă pentru sarcină. Nu doar că îl hrănești pe cel mic, dar îți oferă și o stare de spirit mult mai bună.

...

Săptămâna 9

Despre bebelușul tău

Lungime: 2 cm, acum cel mic începe să capete trăsături umane, deoarece coada embrionară a dispărut complet.

Cartilajele micuțului se transformă în os, acesta fiind începutul scheletului. Cele mai importante organe se dezvoltă continuu și apar articulații la nivelul membrelor, care îl vor transforma într-un viitor boxeur.

Despre tine

Pelvisul începe să se extindă și acesta este cel mai oportun moment să mergi la o piscină pentru a te relaxa și pentru a nu îți suprasolicita articulațiile cu exercițiile fizice normale.

...

Săptămâna 10

Despre bebelușul tău

Lungime: 3 cm

Ai un bebeluș cât o prună, cu urechi în partea de jos a capului și cu ochi în dezvoltare, care sunt acoperiți de pleoape.

Dinții, care îi vor da bătăi de cap celui mic după naștere, încep să se formeze. Mai exact, apar mugurii dentari. Îi apare gâtul, iar degetele nu mai sunt împreunate.

Omulețul are membrele dezvoltate complet, inima funcționează corespunzător și este urmată de plămâni, stomac și intestine.

Încă nu poți spune sigur dacă este fată sau băiat, deși organele genitale au început să se dezvolate. Momentan, poți pregăti nume pentru ambele sexe.

Despre tine

Unele obiceiuri zilnice nu sunt foarte benefice pentru corpul tău. Trebuie să fii mereu hidratată, iar cafeaua nu face altceva decât să te deshidrateze. Nu trebuie să renunți la ea, dar trebuie să bei apă pe măsură pentru a compensa.

Pe lângă controlul sarcinii, este foarte important să mergi și la un medic dentist pentru a controla igiena orală.

...

Săptămâna 11

Despre bebelușul tău

Lungime: 5 cm

Cel mic este aproape ca un om mare. Organele vitale, cum ar fi rinichii, ficatul, creierul și plămânii sunt funcționale. Inima îi bate de zor și poate fi auzită.

Corpul bebelușului este acoperit în întregime de un strat fin de piele. Încep să apară unghii la degetele de la mâini și de la picioare.

Capul său este în continuare mare, cât jumătate din lungimea corpului său. Irisul a început să se dezvolte, iar pleoapele care îi acoperă ochii frumoși, vor fi curând separate una de cealaltă.

Micuțul deja lovește și se întinde, doar că nu îi poți simți încă mișcările datorită faptului că mișcările sunt fluide și dansează în apă.

Despre tine

Poftele nu vor înceta să existe, așa că asigură-te că ai o rezervă secretă. Dar ascunde și câteva portocale și căpșuni, orice are vitamina C, pentru aportul zilnic necesar de vitamine.

...

Săptămâna 12

Despre bebelușul tău

Lungime: 6.5 cm, un mic lime

Micuțul tău are aproape toate părțile corpului dezvoltate complet. Poți să te mai relaxezi acum în privința evoluției lui. Probabil ar striga după tine, dacă ar putea, pentru că are corzile vocale deja în dezvoltare.

Cea mai mare veste a acestei săptămâni este dezvoltarea reflexelor. Degețelele se strâng, pleoapele clipesc. Omulețul tău crește!

Despre tine

O să începi să „mănânci pentru doi”. Mănâncă să te saturi, dar nu exagera. Cu o dietă sănătoasă și un stil de viață activ, nu vei mai spune după sarcină că ai luat prea mult în greutate.

...

Săptămâna 13

Despre bebelușul tău

Lungime: 6.5–10 cm

Bebelușul tău se comportă deja ca un om mare. Intestinele se formează în abdomen, rinichii produc urină, pe care o elimină în lichidul amniotic, ficatul secretă bilă.

Ochii și urechile se așează la locul lor normal. De acum poți începe să îi cânți, să îi vorbești, pentru că el percepe vibrații sonore prin piele, chiar dacă nu are auzul dezvoltat.

Intestinele nu mai sunt în cordonul ombilical, ci în abdomenul bebelușului.

Totul merge șnur.

Despre tine

Talia crește, burtica crește, iar simptomele urâte dispar. Ai scăpat de toate neplăcerile sarcinii și te poți bucura cu adevărat de ea. Acum este şi momentul în care este recomandat să iei Femibion sarcină sănătoasă 2, ca supliment la o dietă sănătoasă. Totul, aici: http://www.femibion.ro/femibion2

...

Săptămâna 14

Despre bebelușul tău

Lungime: 8–11 cm

Cel mic poate deja să îți sugă degetul și poate încerca diverse expresii faciale. Cine știe, poate îți zâmbește deja. Acest lucru se datorează impulsurilor nervoase de la creier care transmit mușchilor faciali informație care îl face pe cel mic să se încrunte și să facă grimase.

Brațele copilului au atins aproape lungimea finală pe care o vor avea și când micuțul va ieși la lumină.

Despre tine

Deoarece ovarele tale au crescut secreția de progesteron, acesta poate cauza rinita de sarcină. Nu este deloc grav, dar vei simți cum îți curge nasul mai des.

...

Săptămâna 15

Despre bebelușul tău

Lungime: 12 cm de iubire

Corpul bebelușului tău este acoperit în întregime cu un strat de păr foarte fin și moale. Acesta îi protejează pielea fină, (prin care se pot observa vasele de sânge), de lichidul amniotic. Trăsăturile faciale se conturează aproape complet în această săptămână, inclusiv sprâncenele.

Picioarele sunt mai lungi decât brațele în această săptămână.

Ești aproape la jumătatea sarcinii, iar copilul tău se pregătește să fie mare.

Despre tine

Continuă exercițiile fizice pentru a evita umflarea gleznelor. Este o consecință normală, cauzată de creșterea volumului de sânge din organism.

...

Săptămâna 16

Despre bebelușul tău

Lungime: 11–12 cm

Micuțul tău este activ. Dă din mâini și din picioare, se întinde și își ridică capul și gâtul. Fii foarte atentă! Vei putea să îi simți mișcările pentru prima dată. Este un moment magic.

Mișcările sunt mai coordonate și îi poți vedea dansul la ecografie.

Sistemul circulator și urinar funcționează perfect acum. Crește extrem de repede de la o săptămână la alta.

Despre tine

Acum vei simți cu adevărat ce înseamnă să ai un bebe în burtă. Adio, dormit pe burtă și salut, dormit pe o parte! Până și dormitul pe spate poate cauza probleme venei cave.

Ai de luat o decizie foarte importantă în această săptămână. Testul AFP (ALFA FETO PROTEINEI) este un test de sânge care poate identifica problemele de la naștere. Sindromul Down și spina bifida sunt două dintre defectele care pot fi detectate cu acest test. Discută cu medicul tău, află ce presupune mai exact această examinare și ia în calcul toate aspectele sarcinii înainte să iei decizia.

...

Săptămâna 17

Despre bebelușul tău

Lungime: 13–17 cm

Cel mic este acum în stare să sugă și să înghită. Începe să ia și în greutate, până la aproape 141 g. Acestui mic forțos îi crește nivelul de țesut adipos, care este extrem de important pentru metabolism.

Măduva spinării este acum protejată de o substanță numită mielină. Glandele sudoripare au început să se dezvolte în întregul corp al bebelușului.

Fetiță sau băiețel?

Cum vrei să afli vestea cea mare? Unele mămici vor să afle direct de la medic, altele vor o petrecere mare în care să dezvăluie prin baloane, tort sau confetti, sexul copilului. Ai așteptat 17 săptămâni pentru această veste, este momentul!

Despre tine

Dacă nu ai cumpărat deja hăinuțe de gravidă și te-ai descurcat până acum cu ce aveai în garderobă, acum s-ar putea să ai nevoie să mergi la shopping.

Trebuie să mai iei o decizie extrem de importantă săptămâna aceasta. Amniocenteza este testul care determină cu precizie posibilele malformații ale copilului. Este, de obicei, indicată femeilor cu vârsta peste 35 de ani.

...

Săptămâna 18

Despre bebelușul tău

Lungime: 14–18 cm, cât un ardei gras

Chiar dacă nu are certificat de naștere sau buletin, cel mic are ceva care îl diferențiază oficial de restul. Pe lângă faptul că te are pe tine ca mămică, el are amprente!

Sistemul său digestiv este bine pus la punct. În primul rând, el înghite lichid amniotic. În al doilea rând, el trece prin stomac și intestine. Apoi, formează în intestin meconiul. Iar în ultimul rând, elimină meconiul la primul proces digestiv după naștere.

Este cu adevărat minunat câte poate să facă la cât de mic este.

Despre tine

Încă te simți obosită, dar se mai adaugă și starea de amețeală. Inima ta muncește cu aproape 50% mai mult. Asigură-te că te odihnești suficient și că mănânci adecvat. Nu poate nimeni să te certe că vrei să mai dormi încă 5 minute.

Este posibil să ai ochii mai uscați și indicat ar fi să utilizezi lacrimi artificiale pentru a le mentine umiditatea

...

Săptămâna 19

Despre bebelușul tău

Lungime: 18 cm

În această săptămână organele reproducătoare sunt complet dezvoltate.

Fetița ta are vagin, uter și ovare pline cu milioane de ovule primitive, care vor fi un milion la naștere.

Iar băiețelul tău are testicule, care secretă testosteron. Restul organelor lui genitale încă se dezvoltă.

Indiferent de sexul lui, bebelușul este acoperit de vernix – o pelicula formata dintr-o peliculă din uleiuri, celule moarte și stratul de păr fin. Acest vernix caseosa este menit să îl protejeze de lichidul amniotic.

Nu uita că cel mic poate auzi acum perfect, așa că vorbește cu el, ajută-l să îți recunoască vocea după naștere.

Despre tine

Femeile însărcinate se recunosc după față. Acestea au pete maro pe toată fața și au o linie neagră de la buric până la osul pubian.

Corpul tău devine din ce în ce mai sensibil la mișcările bruște, la întinderi și la efort. Trebuie doar să ai mai multă grijă când efectuezi aceste mișcări.

...

Săptămâna 20

Despre bebelușul tău

Lungime: 16–21 cm

Micuțul tău nu are stare. Are deja o grămadă de energie de care tu te poți bucura și poți imortaliza aceste minunate momente. Ai șanse extrem de mari să prinzi la ecografie un căscat, un sughiț, o rostogolire sau o scufundare.

Alt eveniment mult așteptat are loc. Îi apare părul! Chiar dacă acesta urmează să cadă la două săptămâni după naștere, el se bucură de frizura unică din viața intrauterină.

Despre tine

În această săptămână vei putea afla data aproximativă de naștere.

Din păcate, poți experimenta hemoroizi. Nu este un sentiment plăcut, dar tot acest disconfort poate să dispară dacă continui cu un stil de viață sănătos și dacă folosești creme corespunzătoare, recomandate de un medic specialist.

...

Săptămâna 21

Despre bebelușul tău

Lungime: 26,7 cm

Cel mic este acum un expert în artele marțiale. Mișcările lui, care erau până în acest moment fine, acum sunt mai dure și mai precise.

Această săptămână este una deosebit de specială pentru făt, deoarece evoluează substanțial. Îi apar genele și sprâncele și poate clipi. Fii pe fază, s-ar putea să îți facă cu ochiul să îți spună că totul este bine.

Dacă este fetiță, în această săptămână i se formează vaginul, iar dacă este băiețel, testiculele vor coborî în scrot.

Despre tine

Abdomenul crește din ce în ce mai mult și este foarte vizibil pentru toată lumea. Fii pregătită pentru întrebarea „Pot să îți ating burtica?”.

Trebuie să fii pregătită și pentru vergeturi la nivelul sânilor, coapselor, feselor, brațelor, și în mod special la nivelul abdomenului. Acestea se vor atenua după primele 6 luni de la naștere, dar poți interveni cu creme hidratante pentru a ajuta pielea.

...

Săptămâna 22

Despre bebelușul tău

Lungime: 28 cm

Ai un nou−născut în miniatură! Chipul celui mic este aproape complet definit. Buzele, pleoapele și sprâncenele se disting cu ușurință. Irisul încă nu are pigment, deci nu poți afla încă ce culoare vor avea. Pe gingie apar mugurii dentari, care se vor dezvolta în dinți.

Mini−omulețul este acoperit de un strat fin de păr pe tot corpul, numit lanugo, care menține vernix caseosa la nivelul pielii pentru a o proteja împotriva imersiei îndelungate în lichidul amniotic.

Despre tine

Vei începe să reții apă și acest lucru va duce la picioare și glezne umflate. Acest lucru se întâmplă din cauza circulației încetinite la nivelul membrelor. Nu este un motiv să te alarmezi. Asigură-te că nu stai mult în sezut, picioarele trebuie să stea ridicate pentru a favoriza circulația sângelui, și că ai un stil de viață cât mai activ. Orice minut de sport pe zi contează.

...

Săptămâna 23

Despre bebelușul tău

Lungime: 29 cm

Micuțul tău poate deveni din acest moment un fan Mozart sau Chopin. Auzul lui este funcțional, dar nu aude sunete clare, ci mai mult o versiune distorsionată. Muzica relaxantă îl va ajuta foarte mult să își continue somnul liniștit în burtică.

Mușchii oculari sunt dezvoltați, așa că cel mic își poate da ochii peste cap dacă nu îi place muzica pe care o ascultă.

Fetița ta are acum uterul și ovarele complet formate. Băieții se dezvoltă mai greu, trebuie doar să ai răbdare.

Despre tine

Sunt două vești pentru tine în această săptămână, una bună și una mai puțin bună. Cea bună este că acum abdomenul tău poate fi palpat la 4 cm deasupra ombilicului. Cea mai puțin bună este că pot apărea infecții la nivelul vezicii urinare sau a rinichilor. Dacă ai o sensație, oricât de mică, de usturime sau de arsură când urinezi, sună-ți medicul. Netratată, poate complica sarcina.  

...

Săptămâna 24

Despre bebelușul tău

Lungime: 30 cm

Micul tău geniu are creierul în dezvoltare rapidă și stă treaz și doarme cu regularitate. În interiorul plămânilor apar ramuri ale arborelui respirator și celule specializate care secretă surfactant. Acesta este responsabil pentru deschiderea sacilor cu aer după naștere, când cel mic va respira aer din atmosferă.

Pielea lui este încă firavă și transparentă, dar se va modifica curând.

Despre tine

Începând cu această săptămână, poți începe să te gândești dacă vrei să faci testul pentru diabetul gestațional. Organismul tău folosește mai greu insulina, deoarece hormonii secretați de placentă blochează acțiunea insulinei secretate. Insulinorezistența poate fi depistată și tratată, dar dacă este neglijată, poate afecta fătul.

...

Săptămâna 25

Despre bebelușul tău

Lungime: 31−34 cm

Pe măsură ce se formează grăsimea subcutanată, pielea ridată a celui mic începe să se întindă.

Simțurile sunt ,,la locul lor’’. Bebelușul poate răspunde la sunete familiare, așa că vorbește cu el, cântă-i, doar așa îți va recunoaște glasul după naștere și se va simți în siguranță.

Poți testa dacă nervul optic este fucțional. Dacă îndrepți o lumină către abdomen, cel mic va întoarce capul după ea. Este din ce în ce mai receptiv.

Despre tine

Vei avea un păr mai bogat și mai strălucitor. Dar nu este datorită produselor de îngrijire, ci datorită nivelului crescut de estrogen, care prelungeste faza de creștere a firului de păr.

Durerea de spate este un preț mic pe care trebuie să îl plătești pentru sarcină. În general, nu este nimic îngrijorător, dar poate fi și primul semn al nașterii premature. Cu o vizită la medic, poți dezluși acest mister.

...

Săptămâna 26

Despre bebelușul tău

Lungime: 35 cm

De acum, bebelușul tău poate să distingă perfect zgomote și să facă diferența între vocea ta și a taticului lui.

Încă un lucru incredibil se petrece în această săptămână. Cel mic tresare! A dezvoltat acest reflex și va tresări de fiecare dată când îl sperie ceva. Îi poți vorbi calm de fiecare dată când tresare pentru a-l asigura că este în siguranță.

Despre tine

Dacă nu te-ai înscris deja la cursuri de pregătire pentru naștere, acum ar cam fi momentul. Trebuie să fii pregătită pentru orice s-ar putea întâmpla și aceste cursuri îți vor fi foarte utile. Continuă să mănânci sănătos și să faci sport. Mămică sănătoasă, bebe sănătos.

...

Săptămâna 27

Despre bebelușul tău

Lungime: 36 cm

Este finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Circumvoluțiunile creierului încep să se formeze și țesutul nervos continuă să se dezvolte. Plămânii sunt încă imaturi. Dacă cel mic se naște la această vârstă, va fi capabil să supraviețuiască cu ajutorul medical corespunzător.

Visează, bebe, visează! Nimeni nu știe ce visează, dar creierul este cu siguranță activ.

Despre tine

Te vei atașa și mai mult de cel mic datorită mișcărilor pe care acesta le face. Totuși, dacă micuțul este mult prea activ, ar trebui să discuți cu medicul obstetrician pentru a afla cauza. Până atunci, urmează-i exemplul și fă sport odată cu el. 

...

Săptămâna 28

Despre bebelușul tău

Lungime: 38 cm

Un nou trimestru, un nou început. Omulețul tău continuă să crească și să ia în greutate. Acum are aproximativ un kilogram și nu se oprește!

Dacă cel mic este sănătos, dar decide că vrea să se nască mai devreme, are șanse de 90% să supraviețuiască fără afectare neurologică sau fizică.

Despre tine

Este un nou început de simptome și pentru tine. Poți simți simți crampe musculare, constipație, insomnie sau, în continuare, hemoroizi.

Este foarte util să începi să numeri mișcările copilului. Astfel, vei putea afla dacă este ceva în neregulă. Nu uita să programezi consulații la medic. Este foarte important să știi ce tip de Rh ai. Dacă ai Rh negativ și nu s-au produs încă anticorpi anti-Rh, ți se va recomanda un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh. Acestea vor preveni formarea anticorpilor în timpul sarcinii. Nu este un motiv să te panichezi. Toate aceste lucruri sunt importante pentru a fi precaută și pentru a asigura sănătatea ta și a bebelușului

...

Săptămâna 29

Despre bebelușul tău

Lungime: 39 cm

Băiețelul are testiculele coborâte în scrot, iar fetița are clitorisul proeminent, deoarece nu este încă acoperit de labiile mici. Ele vor crește cu puțin timp înainte de naștere.

Oasele copilului sunt complet dezvoltate, dar sunt încă moi și pliabile.

Despre tine

Este posibil ca sânii tăi să secrete o substanță gălbuie. Aceasta se numește colostru, un lapte special pentru copilul tău în primele zile de alăptare.

Dacă ai în continuare dureri de spate, continuă să faci sport și poți aplica local o compresă caldă.

...

Săptămâna 30

Despre bebelușul tău

Lungime: 40 cm

Ochii celui mic sunt deja deschiși de o bună perioadă de timp și poate vedea tot ce îl înconjoară în interiorul uterului. Bebelușul stă în aproximativ un litru de lichid amniotic, dar volum acestuia va scădea pe parcurs ce copilul crește în dimensiuni.

Perișorul fin care îl acoperă, lanugo, începe să dispară. Globulele roșii se formează la nivelul măduvii hematogene, iar plămânii și tractul digetiv sunt aproape în formă finală.

Despre tine

Bea din ce în ce mai mult lapte. Calciul care îți intră în organism se duce direct în oasele bebelușului, așa că trebuie să te asiguri că amândoi aveți un nivel optim de calciu. Continuă să mănânci cât mai sănătos și mai bogat în vitamine și proteine.

Este posibil să experimentezi un nou simptom – mâncărimi. Se datorează faptului că pielea de pe abdomen se întinde continuu. Încearcă să reziști tentației și întreabă-ți medicul ce cremă sau unguent îți poate recomanda pentru a scăpa de această senzație.

...

Săptămâna 31

Despre bebelușul tău

Lungime: 41–42 cm

Cel mic are un corp armonios! Mâinile și picioarele au crescut și acum sunt proporționale cu dimensiunea capului. El se mișcă foarte mult acum, pentru că are cu ce, și ar trebui să îi urmărești și să îi cronometrezi mișcările în continuare.

Despre tine

Braxton Hicks intervine în ecuație. Mai exact, contracțiile Braxton Hicks, care sunt foarte des confundate cu contracțiile travaliului prematur. Diferența între ele este că cele Braxton sunt neregulate și dispar dacă îți schimbi poziția. Sunt dureroase, dar dacă este vorba de un travaliu prematur, durerea va fi mult mai intensă. Poți merge la un consult imediat cum încep contracțiile pentru a știi exact ce se întâmplă cu bebele tău.

...

Săptămâna 32

Despre bebelușul tău

Lungime: 43 cm

Este foarte posibil ca micul tău atlet să se răsucească în poziția vertex, cu capul în jos. Dacă nu se răsucește de la sine, va trebui să discuți cu medicul tău pentru a-ți recomanda niște exerciții fizice pentru a-l ajuta să se întoarcă. El mai poate face tumbe până la momentul nașterii, dar trebuie să te asiguri că până în momentul în care el nu o să mai aibă loc de aceste tumbe, este deja orientat cu capul în jos.

Despre tine

Poți face o listă cu lucruri pe care încă nu le cunoști. Ia-o cu tine la următoarea consultație și pune toate întrebările necesare. Ai putea să faci și o vizită prin saloane pentru a vedea în ce mediu vei naște.

Te-ai gândit deja la nume? Unele mămici au o listă, altele au știut dintotdeuna ce nume îi vor pune, iar altele așteaptă momentul în care o să îl vadă la fața și îi vor pune ce nume vor simți că i se potrivește. Ține cont de faptul că așa va fi strigat toată viața, și la 3, și la 30 de ani.

...

Săptămâna 33

Despre bebelușul tău

Lungime: 44 cm

Craniul bebelușului este pliabil, deoarece oasele care îl formează nu au fuzionat încă. Astfel, celui mic îi va fi mai ușor să treacă prin canalul îngust care unește colul uterin de orificiul vaginal. Restul oaselor scheletice sunt întărite, iar pielea nu mai este la fel de roșie și de ridată.

Despre tine

Chiar dacă nu este un aspect pe care multe mame îl adoră, este foarte important ca greutatea ta să crească. Bebelușul are nevoie de acest surplus. După naștere, poți da jos liniștită kilogramele pe care le-ai căpătat în plus.

Dacă simți o durere în jurul încheieturilor, acest lucru se datorează retenției de lichide. Bea lichide și nu te îngrijora, durerea va dispărea cu siguranță după naștere.

...

Săptămâna 34

Despre bebelușul tău

Lungime: 45 cm

Bebe are ochii albaștri. Această culoare nu este definitivă încă. Procesul de pigmentare a irisului nu e complet până când ochii nu sunt expuși la lumină timp de câteva săptămâni, după naștere.

Fiecare sarcină este diferită, fiecare femeie este diferită, la fel și bebelușul ei. Dacă cel mic nu are încă 45 cm sau poate că este chiar mai mare de atât, este normal. Mergi la consultații regulate și atunci vei știi sigur dacă totul este în regulă.

Despre tine

Ombilicul este destul de proeminent și de sensibil. Indicat ar fi să îl acoperi cu ceva, chiar și cu un plasture, pentru a-l proteja. Dacă nu ai aflat deja, acum este momentul să descoperi exact cum se va produce nașterea. Orice detaliu se poate schimba într-o secundă, dar este bine să știi la ce să te aștepți. Nimeni nu s-a născut expert, de aceea este foarte bine să punem întrebări.

...

Săptămâna 35

Despre bebelușul tău

Lungime: 46–47 cm

A ajuns aproape la lungimea finală! În ultima lună, va lua din ce în ce mai rapid în greutate. Cel mic va lua aproximativ 230 g pe săptămână și nu va mai fi la fel de acrobat ca înainte pentru că i se limitează spațiul de gimnastică.

Rinichii lui sunt complet dezvoltați și excretă reziduuri în urină, iar vernix caseosa, stratul adipos protector, se îngroașă.

Despre tine

Dacă simți că „rămâi fără aer” sau că respiri greu, este din cauză că uterul apasă pe diafragm. Această senzație va dispărea când copilul coboară în pelvis, dar te poți implica și tu. Încearcă să dormi cu trunchiul ridicat pe o pernă și să menții constant o postură corectă.

...

Săptămâna 36

Despre bebelușul tău

Lungime: 47–48 cm

Săptămâna aceasta este mai mult despre conexiunea dintre voi doi. Vorbește-i, cântă-i, mângâie-l. Creează o legătură între voi doi încă din perioada intrauterină și vei vedea că te va recunoaste și se va simți în siguranță cu tine după naștere.

Despre tine

Ce știi despre cezariană? Este o opțiune pe care multe mămici o preferă, dar este și o varintă de siguranță în cazul în care ai dificultăți cu nașterea naturală.

Este important să știi că în aceată perioadă poți face testul SG – streptococul de grupă B. Acesta este inofensiv pentru tine, dar poate declanșa o infecție în corpul bebelușului în momentul nașterii. Probele se recoltează din vagin, din rect sau dintr-o probă de urină. Dacă streptococul există, va trebui să urmezi un tratament cu antibiotic intravenos pe parcursul travaliului. Mai multe sigur îți va spune medicul tău.

...

Săptămâna 37

Despre bebelușul tău

Lungime: 49 cm

Organe funcționale? Bifat.

Unghii pregătite de manichiură? Bifat.

Proporții corecte? Bifat.

Lungime și greutate complete? Aproape bifat.

El continuă să ia în greutate aproximativ 14 g pe zi pentru a-i regla temperatura corpului și pentru a-i echilibra nivelul glicemiei.

Despre tine

Mergi la cumpărături! Asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru bagajul tău de spital, al lui bebe, dar și lucruri pentru când o să vă întoarceți acasă. Este mai bine să le ai pregătite din timp, pentru că doar 5% din bebeluși se nasc la termenul estimat.

...

Săptămâna 38

Despre bebelușul tău

Lungime: 49,5 cm

Bebe a ajuns la termen!

El este capabil să se protejeze singur și nu mai are nevoie nici de lanugo, nici de vernix caseosa. După ce ele cad, ajung parțial în intestinele celui mic, unde intră în compoziția meconiului, alături de celule moarte, lichid amniotic și reziduuri din ficat, pancreas și vezica biliară.

Despre tine

Urinezi din ce în ce mai des din cauza faptului că uterul pune și mai multă presiune pe vezica ta urinară. Nu renunța la apă doar ca să scapi de vizitele dese la toaletă. Este foarte important pentru amândoi ca tu să rămâi hidratată.

...

Săptămâna 39

Despre bebelușul tău

Lungime: 50 cm

Chiar dacă este aproape gata să iasă la lumină, el nu se oprește din evoluție. Unghiile continuă să crească, cavitatea toracică este mai proeminentă, sistemul endocrin secretă hormoni de stres, iar plămânii continuă să se dezvolte până în momentul în care se naște.

Despre tine

Travaliu fals vs travaliu real. Dacă ai contracții neregulate, dar care dispar, înseamnă că ai un travaliu fals. Acesta se poate transforma în unul real în orice moment. Cronometrează foarte atent contracțiile. Dacă intervalul dintre ele este de 8 minute, sau mai mic, sună-ți medicul și el îți va spune ce să faci.

...

Săptămâna 40

Despre bebelușul tău

Lungime: 50–53 cm

Bebelușul tău poate să fie ori foarte nerăbdător să te cunoască, ori s-ar putea să îi placă zona aceea de comfort și să mai stea o perioadă.

Dacă el cântărește între 2.5 kg și 3.8 kg, înseamnă că este sănătos!

Hai, bebe, hai!

Despre tine

Poți intra în travaliu, real de data aceasta, în orice moment. Adică, inspiră și expiră! Fugi la spital pentru a avea cervixul măsurat. Dacă el ajunge la o dilatație de 10 cm, ÎMPINGE! Cu fiecare contracție, însoțită de 2-3 eforturi de împingere, capul copilului progresează în bazin și vei simți o presiune asupra vezicii urinare și asupra rectului. Ascultă-ți medicul și împinge doar atunci când îți spune el, atfel poți risca să ai o ruptură perineală.

Hai, mami, hai!

...