Stresul cauzează diferite modificări chimice la nivelul creierului, care declanșează modificări fizice în tot corpul. Pe termen scurt, acestea pot fi utile – mintea noastră devenind mai agilă pentru o ședință dificilă de exemplu, sau oferindu-ne energia necesară pentru a respecta un termen strâns. Însă, pe termen lung, stresul își poate lăsa amprenta asupra organismului, având diferite efecte, de la hipertensiune arterială la tulburări digestive și de somn.
Există de asemenea informații conform cărora stresul poate afecta ovulația. Dacă nu ovulezi periodic, în mod clar va fi mai dificil să concepi un copil. Conform unui studiu, este aproape de trei ori mai dificil să rămâi însărcinată dacă nivelul de stres este ridicat. Nu cunoaștem cauza exactă a acestui lucru, însă poate fi legată de faptul că stresul afectează glanda pituitară, partea de creier care le transmite ovarelor când să elibereze un ovul.
Dacă stai să te gândești, este logic din perspectiva evoluționistă – ultimul lucru de care are nevoie corpul este să mai susțină o viață, când condițiile sunt deja stresante. Desigur, nimic nu reduce frustrarea dacă încerci să rămâi însărcinată. Așa că îți prezentăm câteva moduri de eliminare a stresului pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată:
Serviciul este principala sursă de stres pentru majoritatea persoanelor. Un studiu recent derulat de organizația pentru sănătate mintală Mind a constatat că peste o treime din oameni se simt stresați din cauza locului de muncă. Dacă încerci să rămâi însărcinată, este logic să reduci angajamentele care îți revin la serviciu. Știm că acest sfat contrazice tot ceea ce a afirmat Sheryl Sandberg în bestsellerul ei internațional „Lean In: Women, Work And The Will To Lead” însă, dacă îți dorești să rămâi însărcinată, prioritizarea este importantă. Încearcă cel puțin să îți închizi telefonul mobil când ajungi acasă și nu mai răspunde la e-mail-uri în afara programului pentru a încerca să reduci stresul...
Dacă volumul de muncă este copleșitor, este în mod clar timpul să discuți cu șeful tău sau cu managerul de resurse umane. Nu trebuie neapărat ca ei să știe că dorești să rămâi însărcinată, ci doar că te simți stresată și ești îngrijorată că acest lucru îți va afecta sănătatea. Angajatorul tău are obligația de a asigura sănătatea, siguranța și bunăstarea personalului, așa că firma va trata în mod sigur cu seriozitate îngrijorările tale.
Exercițiile fizice sunt grozave pentru a te destresa. Exercițiile cardiovasculare precum alergatul și înotul contribuie la eliberarea hormonilor de stres, adrenalină și cortizol. Încurajează de asemenea eliberarea substanțelor chimice care cresc senzația de bine, numite endorfine. Dacă nu îți place să transpiri, poți încerca yoga, o activitate recunoscută pentru efectele sale calmante; numeroase săli de sport au cursuri de yoga la prânz. Meditația este de asemenea minunată pentru limpezirea minții – descarcă o aplicație pe telefon și exersează pe drumul spre și de la serviciu.
Indiferent cât de stresant e locul tău de muncă, dacă îți faci griji legate de concepere nu faci decât să înrăutățești situația. Reține, 68% dintre femeile care încearcă să rămână însărcinate vor reuși în primele 3 luni, 81% în primele 6 luni și 92% într-un an. Cu alte cuvinte, vei intra în concediul de maternitate cât ai clipi.