Sunt o mamă care lucrează: competențele mele sunt recunoscute pe deplin?

Dacă te gândești să îți întemeiezi o familie în curând, ai născut recent sau urmează să intri în concediu de maternitate, s-ar putea să fii un pic temătoare față de cum îți va afecta acest lucru serviciul. Probabil ești îngrijorată că, dacă îți iei concediu de maternitate, nu vei putea trece la următorul nivel în carieră. Sau poate ești îngrijorată că șeful sau colegii tăi vor crede că îți iei prea mult timp liber pentru a te ocupa de copii, dar te gândești cum vei reuși să jonglezi cu rolul de mamă și cerințele locului de muncă. Orice modificare a stilului de viață aduce cu sine un anumit grad de incertitudine, așa că este de înțeles dacă ești îngrijorată, mai ales dacă este prima dată când devii mamă. Dacă ești de părere că rolul de mamă ar putea fi cauza unei oarecare stigmatizări la locul de muncă, nu este deloc ciudat să te gândești cum vei reuși să împaci ambele roluri.

Abilități subapreciate

Rolul de mamă care lucrează are însă numeroase părți bune care, după părerea noastră, nu sunt recunoscute așa cum ar trebui. Departe de stereotipurile negative convenționale ale mamelor care nu se angajează sau nu sunt productive la locul de muncă, există foarte multe argumente că abilitățile dobândite ca părinte te pot ajuta să îți îmbunătățești performanța la serviciu.

De fapt, există un curent de gândire în dezvoltare care susține includerea concediului de maternitate în CV deoarece abilitățile de părinte dobândite îți cresc valoarea la locul de muncă. Cât stai acasă cu bebelușul, negociezi un nou set de provocări care perfecționează exact calitățile extrem de apreciate în lumea corporativă.

Versatilitate și adaptabilitate

Aceste caracteristici se formează înainte de nașterea bebelușului, prin documentare și luarea deciziilor informate. În era informației, sortarea multitudinii de conținut pentru a găsi cele mai bune sfaturi în orice domeniu legat de bebeluș, de la alimentație la muci, leagăne și îngrijire, este o adevărată abilitate.

Îngrijirea unui bebeluș este un serviciu permanent; pentru a face loc activităților zilnice precum cumpărături, gătit și treburi casnice, trebuie să prioritizezi activitățile, să înveți să te organizezi mai bine și să gestionezi timpul eficient. Mai rămâne rezolvarea problemelor de somn și alimentație sau a dificultăților de înțărcare care nu este imposibilă.

Vestea bună este că aceste abilități evoluează pe măsură ce micuțul crește. Acest lucru este confirmat de rezultatele unui sondaj derulat pe mai mult de 2.000 de angajatori; conform acestuia, mai mult de două treimi consideră că persoanele care cresc copii pot deveni angajați mai buni.  Printre calitățile principale enumerate au fost răbdarea, multi-taskingul, gestionarea timpului și a conflictelor, rezolvarea problemelor, îndrumarea, negocierea, bugetul și gestionarea proiectelor.

Revenirea la serviciu

Nu te grăbi și gândește-te cum ar putea fi adaptate abilitățile tale de părinte pentru a-ți îmbunătăți rolul actual la serviciu sau chiar pentru a obține promovarea la care râvnești de ceva timp. Dacă ai condus un grup de parenting sau ai organizat evenimente sociale sau de strângere de fonduri pentru mame și bebeluși, ți-ar fi utilă această experiență în organizarea de conferințe sau demararea unui proiect nou la locul de muncă? A implicat abilități de leadership, bugetare inteligentă sau comunicare și coordonare eficientă? Sau poate ai descoperit că ești un organizator de petreceri incredibil și ți-ai dori un rol mai orientat către oameni?

Gândește-te la diferitele moduri în care te poți folosi de această experiență valoroasă în carieră și promovează aceste abilități la locul de muncă. Nu te teme să le împărtășești colegilor cum crezi că rolul de mamă ți-a adus abilități valoroase sau să menționezi aceste lucruri în conversații. De ce nu ți-ai încuraja colegii și șeful să observe abilitățile pozitive pe care rolul de mamă le poate aduce la locul de muncă; ai putea chiar să le menționezi cu mândrie în CV.

Poți începe să faci diferența, arată-ți susținerea pentru prieteni și colegi spunându-le că rolul de mamă care lucrează este o calificare cu care se pot mândri..