Una dintre cele mai crude ironii ale vieții este că, atunci când apetitul tău atinge cele mai înalte cote, nu te poți răsfăța cu toate mâncărurile tale preferate. Însă, dacă eviți anumite mâncăruri pe parcursul sarcinii, tu și bebelușul tău veți fi protejați împotriva riscului inutil de intoxicație alimentară. În plus, nu avem doar vești proaste – mai sunt multe alte mâncăruri delicioase pe care le poți mânca și care sunt foarte benefice pentru tine și bebelușul tău. Iată cum poți supraviețui în următoarele nouă luni, cu papilele gustative intacte...
Cât timp le speli bine, fructele și legumele sunt foarte bune în timpul sarcinii. De fapt, este încurajat consumul acestora! Atât fructele cât și legumele conțin vitamine și minerale importante, dar și fibre, așa că ar fi bine să mănânci aproximativ cinci porții pe zi.
De exemplu, afinele și murele sunt o sursă bună de fibre și vitamina C, iar varza de Bruxelles conține folat. Legumele cu frunze verzi, de exemplu broccoli, varză, nap și spanac, sunt o sursă bogată de folat.
Brânza nepasteurizată, cu mucegai sau de burduf, trebuie evitată deoarece conține bacterii periculoase din genul Listeria. Poți mânca însă în continuare brânză tare, care este o sursă bogată de proteine, calciu, vitamina A solubilă în grăsimi și vitamina B2. Deși parmezanul este produs din lapte nepasteurizat, acesta prezintă un risc foarte redus de contaminare, așa că nu este nevoie să îl eviți când mănânci Bolognese. Crema de brânză și brânza cottage sunt de asemenea recomandate (cât timp sunt păstrate la frigider) și sunt potrivite pentru o gustare împreună cu o prăjitură de ovăz.
Carnea este recomandată dacă este bine gătită și făcută la mijloc. Carnea slabă și carnea de pasăre sunt surse bogate de proteine, iar carnea de vită - în special pulpa și fileul - este o sursă de fier, așa că este cu atât mai recomandată în timpul sarcinii. Exisă însă excepții. Biftecul tartar, carpaccio, carnea tocată de porc și fripturile „în sânge” prezintă risc de contaminare. Ficatul este de asemenea pe lista nepermisă deoarece conține un nivel mare de vitamina A, care poate fi dăunătoare pentru bebeluș. Pateul este permis însă doar dacă a fost tratat termic (UHT) și nu conține ficat.
Ouăle oferă o serie de substanțe nutritive importante, inclusiv proteine, vitaminele B2, B12 și D, dar și mineralele seleniu și iod. Acestea conțin grăsimi omega-3, așa că în mod clar nu trebuie evitate. Important este să eviți ouăle crude care pot fi o sursă de Salmonella când nu sunt gătite bine. Acestea includ spuma, înghețata de casă, crema Custard, tiramisu, zabaione și crème brulée. Maioneza cumpărată este permisă cât timp a fost pasteurizată, așa că verifică eticheta. Ouăle fierte tare (gustarea perfectă de dimineață) sunt foarte bune, ochiuri sau omletă, dacă sunt gătite bine.
Două porții de pește gras pe săptămână, precum scrumbia, somonul și sardinele, sunt o sursă bogată de proteine, dar și de acizi grași omega-3. Rechinul, peștele spadă și marlinul trebuie evitate pe parcursul sarcinii.
Peștele crud și fructele de mare te expun la un risc ridicat de intoxicație alimentară (toxiinfecţie alimentară), așa că ar trebui să eviți sushi și stridii.
Ar fi bine să eviți complet alcoolul pe parcursul sarcinii deoarece ajunge direct în corpul bebelușului prin placentă și afectează direct dezvoltarea celulară și a creierului. Cu toate astea, te poți răsfăța din când în când cu un „semi-cocktail”. Socata cu apă minerală este o alternativă bună la un spriț, iar apa cu lime este un mix răcoros pentru serile în oraș.
Consumul de cafeină în cantități mari a fost asociat cu greutate mică la naștere și chiar avort spontan. Ar fi bine să nu depășești max. 200 mg de cafeină pe zi. Asta înseamnă aproximativ două căni de cafea instant sau ceai sau o cană mare de cafea proaspătă. Cola conține de asemenea cafeină, așa că ai grijă cât de mult bei.